İRAN'DA KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ SATAN ŞİRKETLER İÇİN DÜZENLEME GENELGESİ

2016-12-14 00:06:00

İRAN'DA KONFEKSİYON üRüNLERİ SATAN ŞİRKETLER İçİN DüZENLEME GENELGESİ

Ekonomi Bakanlığından TOBBne gelen yazıda, İran İslam Cumhuriyeti Tahran Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzade tarafından 06/09/2016 tarihinde onaylanan ve 09/10/2016 tarihinde tebliğ edilerek, uygulanması için 3 aylık süre tanınan "İran'da Konfeksiyon ürünleri Satışı Yapan Şirketler için Düzenleme Genelgesi"ne ilişkin aşağıdaki hususlar belirtilmektedir.

1. İrana ihracat yapmak isteyen yabancı şirketlerin, ülkede bulunan temsilci veya şubeleri ile resmi distribütörlük anlaşması imzalayıp, mezkur belgeyi bağlı olduğu Ticaret Odası, Dışişleri Bakanlığı ve İranın o ülkede faaliyet gösteren dış temsilciliklerinde onaylatması ve onaylı belgenin ruhsat almak için İran Esnaf Odasına sunması gerekir.

2. İran Esnaf Odası tarafından verilen ruhsat ilk aşamada 2 yıllık olup, bu süre uzatılabilmektedir. Her ürün için bir GTİP kodu belirlenmekte olup, söz konusu kod ürünün gümrüklerden ithali anından satışına kadar olan vergi denetiminin yapılması için belirlenmiştir.

3. Yabancı bir firmanın söz konusu ürünlerde ithalat yapabilmesi için, ithalat miktarının belirli bir kısmını ya İrandaki üreticilere vereceği sipariş ile tedarik etmesi veya İranlı temsilcisi ile ortak ya da tek başına İranda üretim tesisi kurarak ilk 2 sene için ithalat miktarının %20sini İranda üretmesi ve söz konusu üretimin %50sini başka bir ülkeye ihraç etmesi zorunludur. Ayrıca, 3. yıldan itibaren her yıl için İranda üretim miktarında %5 artış gerekmektedir.
Genelgede bahsi geçen mevzuata uymayan şirket ve tesislerin ürünlerinin kaçak ürün olarak değerlendireceği de ayrıca belirtilmiştir.

İlgili üyelerimize duyurulur.