ANTEP BAKLAVASI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ HAKKINDA..

2015-03-23 00:08:00

ANTEP BAKLAVASI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ HAKKINDA..

ülkemizin önemli geleneksel tatlılarından biri olan Antep Baklavasının Gaziantep Sanayi Odası tarafından, Türk Patent Enstitüsü ve Avrupa Birliği-Tarım ve Gıda Komisyonu nezdinde tescillenerek kendine özgü özelliklerinin korunması sağlanmıştır.

Türk Patent Enstitüsünün 555 Sayılı Coğrafi İşaretlerinin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. ve 17. Maddesinde belirtilen “Mahreç İşareti” özellikleri gereği, “Antep Baklavası” ya da “Gaziantep Baklavası” olarak tescil ettirilmiş ürünün, Gaziantep ili dışında başka bir yerde imalatının yapılmaması gerekmektedir.

Gaziantepte imal edilen “Antep Baklavası” ürününün diğer illerde satılmasında sakınca bulunmamaktadır.

Bu kapsamda; esnaf ve sanatkarlarımızın imal ettikleri ürünlerde “Antep Baklavası” ya da “Gaziantep Baklavası”nın tescilli ismini kullanmamaları, söz konusu isimlerle imalat yapan üyeler var ise bilgilendirme ve denetim işlemi için iletişim bilgilerini Gaziantep Sanayi Odasına bildirmelerinin sağlanması gerekmektedir.